sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Pyhä Kolminaisuus

Yksi kolmessa, kolme yhdessä. On hauska huomata, mikä milloinkin saarnassa saa ajatukseni liikkeelle. Tänään se oli tuo kolmiyhteisen Jumalan määritelmä.
     Olen joskus ääneen sanonut, että ihmiselle, joka on opiskellut valon aalto-hiukkasluonnetta, kolmiyhteisen Jumalan käsite ei pitäisi olla teoriassa mikään mahdoton ymmärrettävä. Vaikka kirkkoisä Augustinus on sanonutkin: Jokainen joka kieltää Kolminaisuuden, on vaarassa menettää pelastuksensa. Ja jokainen joka yrittää ymmärtää sitä, on vaarassa menettää mielenterveytensä.
     Yksi kolmessa, kolme yhdessä.
     Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.
     Kolme muskettisoturia oli ja on edelleen yksi lempitarinoistani. Siinä Athos, Porthos ja Aramis toimivat kuin yksi soturi. He ovat yhden muskettisoturin kolme eri puolta: jos yksi kolmesta puuttuu, kokonaisuus ei toimi kunnolla. Aivan vastaava kolmen kokonaisuus on Phileas Fogg, Passepartout ja Tico espanjalaisessa klassikkopiirrossarjassa Matka maailman ympäri 80 päivässä. Tai Harry, Hermione ja Ron Harry Potter -sarjassa. Jokainen meistä tietää ja tunnistaa varmasti vielä monia, monia muitakin kolmen kokonaisuuksia, jotka omalla tavallaan tekevät ymmärrettäväksi kolmiyhteistä Jumalaa: Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Järjellä Kolminaisuutta ei tarvitse minusta edes yrittää ymmärtää, riittää kun ymmärtää sydämellään. Silloin voi ymmärtää myös lähetystyötä.
     Isä lähettää, Poika toteuttaa, Pyhä Henki tekee eläväksi. Tämä saarnan kohta kiteyttää lähetystyön. Meidät on lähetetty tekemään, Pyhän Hengen vaikutuksesta me teemme. Luovasti. Keinot löytäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti